[O2] Szukam kogoś kto zakoduje licznik

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kowal 2002
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 5161

Od wczoraj MaxiDot-a mam i ja :diabelski_usmiech

Kupiłem używkę bez pinu, różniącą się o niecałe 2 miesiące datą produkcji od mojego auta, więc teoretycznie pasującą do mojego softu/MY itd.

Niestety okazało się, że odczytanie pinu z tego licznika poza ASO jest praktycznie niewykonalne, ponieważ tak jak ktoś już tu pisał, od czerwca 2006 roku zmienił się soft w zegarach i żadne normalnie dostępne oprogramowanie nie potrafi sobie z tym poradzić. Żeby nie było to pytałem ( i byłem sprawdzać ) zarówno w legalnych miejscach jak i w takich, o których nie powinno się pisać z wiadomych względów :szeroki_usmiech . W tych "innych" miejscach proponowano mi ewentualną rozbiórkę licznika i zczytanie zawartości pamięci bezpośrednio z układu co podobno podnosiło prawdopodobieństwo wydobycia pinu, ale to była dla mnie ostateczność. Pytałem też w ASO, ale Carsed odpowiedział, że już próbowali i im nie wyszło ( więc raczej nie będą znów próbować ) a Wimar z miejsca odmówił, bo licznik nie jest nowy. Jak widać na południu macie bardziej rozgarnięte ASO niż w centralnej Polsce :lol: .

Ale... próbując namierzyć możliwość odczytania PIN-u znalazłem na VWVortex-ie piękny tutorial pokazujący wszystko od początku do końca. Widnieje tam jak byk opcja odczytu PIN-u programem Vag Can Commander w wersji 4.5. Niestety nie wiem czy w polsce jest choć jedna legalna wersja tego kabelka/softu, w każdym razie klony nie dają rady. Ori Vag Commander w wersji 3.0 też nie podołał. Zresztą w/g opinii "specjalistów" 8) ten program nadaje się do starych aut do rocznika ok. 2004 nowsze to całkowita loteria ( można więcej zepsuć niż naprawić ).
    W nowych licznikach problem podobno jest taki, że dopóki immobilizer w liczniku nie odczyta prawidłowo zakodowanego kluczyka ( czyli de facto kluczyka z samochodu-dawcy ) to nie zezwala na jakikolwiek dostęp do zawartości pamięci/procka więc odczyt pinu z takiego licznika jest fizycznie niemożliwy, bez względu na podłączony soft/kabelek.

Wyglądało by więc, że taki nowy immobilizer to dobre zabezpieczenie auta, bo bez ori kluczyka nie da się odczytać pinu, czyli nie da się zakodować "złodziejskiego" kluczyka albo zmienić całych zegarów na "złodziejskie" i odjechać autem... Nic bardziej mylnego!

Dlaczego tak jest nie będę pisał, żeby nie odezwały się tu głosy, że pomagam złodziejom ukraść czyjeś samochody. Powiem tyle, że zegary ( zakodowane czy nie ) i immobilizer nie mają w tym przypadku żadnego znaczenia ( mogło by ich nawet nie być w aucie ).

Dobra trochę postraszyłem teraz w temacie.

Jak ktoś poczyta dokładnie tutorial z VWVortex-a to zauważy jedną rzecz. Po zakodowaniu w aucie licznik kasuje swój stary pin i przyjmuje pin auta w którym jest obecnie zakodowany, czyli ten pin, który dostajemy na plastikowej przywieszce do kluczyków przy zakupie auta. Postawie więc tezę, że jeśli chcielibyśmy sprzedać licznik, który mamy w aucie to pinem do niego będzie ten pin z przywieszki i nie ma znaczenia czy będzie to licznik z jakim auto wyjechało z fabryki, czy drugi czy trzeci zmieniony w tym aucie. Jeśli tylko był zakodowany ( działał ) to pinem jest pin z przywieszki. Nie martwcie się też tym, że w ten sposób udostępniacie swój pin kupującemu. Żaden złodziej nie będzie tego robił w ten sposób, a cały ten pin to tylko utrudnienie wprowadzone przez producenta uniemożliwiające prostą ( czyli poza ASO ) wymianę / zmianę licznika w aucie. Ma to też i dobre strony, bo jeśli kupujecie licznik od znajomego lub osoby, która zgodzi się podać wam pin swojego auta ( czyli auta z którego wyjęty był licznik ) to olewacie ASO i przy pomocy VAG-a bezproblemowo sami zakodujecie ten licznik w swoim aucie, zajmie to ok. 10 min.

Mi się udało i obecnie pozostaje jedynie kwestia korekty przebiegu ( akurat u mnie o ok. 100 000 km w górę ), ale to w naszym kochanym kraju mamy doskonale "obcykane" i nie przewiduję w tym temacie żadnych trudności. No może poza dziwnymi pytaniami w stylu: Ale na pewno chce pan podkręcić o dodatkowe 100 kkm :shock: ?
    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maxpaynemm
      RS
      • 2008
      • 1764
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, miszczu ty mój to jak to w końcu bedzie... Jesli mam auto z roku 09.2008 a licznik z 01.2009 to zadziała u mnie czy nie??? Carsed 2 x nie dał rady a co Ty na to???

Help!! Ja kce Maxi-dot!! :twisted:
      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Andrev3
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 6116

kowal 2002, jestem pod wielkim wrażeniem. Brawo pomógł poleciał
        RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jarek widze, ze z niczym nie masz trudnosci.....moze bys tak na II-gi etat do ASo poszedł :diabelski_usmiech
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• maxpaynemm
            RS
            • 2008
            • 1764
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No dobra ale co jeśli nie mam PINu do licznika??? I nie bedę raczej miał mozliwosci zdobycia go od osoby która mi licznik sprzedała

Licznik ponoć jest nowy, nie ma na nim przebiegu (wiem bo sprawdzalem) a ASO nie dało rady.

Czy to znaczy że jak zainstaluje licznik to powinienem jako PIN wpisać numer z plastikowego paska swoich kluczyków??? Da radę to zrobic samemu???

kowal 2002, napisz cos wiecej :bow :bow :bow

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

maxpaynemm, szczerze mówiąc to nie wiem :?. Z tego co pisałeś to problemem ASO nie było zakodowanie licznika ( czyli odpalili procedurę aktywacji ), tylko zakodowanie transpondera immo z kluczyka. Jeśli licznik przyjął pin i uruchomił procedurę Immo Adaptation Active to w Meas. Blocks w kanale 001 na pozycji 3 Key Status powinno być YES. Jeśli nie to kluczyka nie da się zakodować do tego licznika.

A czy ty masz jeszcze ten licznik, do którego ASO nie mogło dokodować kluczyka. Bo jeśli procedura kodowania samego licznika i immo do auta ( nie mówię o kodowaniu kluczyków do immo ) została zakończona to jest pewna szansa, że licznik przejął już pin twojego auta. Jeśli masz VCDS-a to można to sprawdzić, wchodząc w 25 Immobiliser potem Advanced ID. Otwiera się lista i na jej końcu jest pokazany VIN auta w którym ostatnio był zakodowany licznik. Jeśli jest to twój VIN to znaczy, że prawdopodobnie licznik ma już twój pin z przywieszki ( też możesz to sprawdzić podłączając licznik do auta i próbując uruchomić procedurę 16- Security Access pamiętaj o dodatkowym 0 przed czterocyfrowym pinem z przywieszki ( tym pod zdrapką ) ). Jeśli to wszystko się zgadza to możesz sam spróbować sprawdzić status kluczyków i spróbować je zakodować.

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, dzkiekuję postaram się dziś zadziałać Mam ogromną nadzieję, że zadziała :?

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Dobra.... to jedno pytanie i to rozwieje wszystkie moje wątpliwości (dziś wyjątkowo najpierw pytam, a potem będę szukał na googlach):

Czyli że jeśli będę miał licznik z auta o dwa lata do przodu, to będzie problem z kompatybilnością, ale TYLKO ze względu na kluczyk, prawda? Czyli to oznacza, że jeśli kupię licznik i dokupię sobie odpowiedni zestaw kluczyków, to mam kompletny i działający zestaw? :-)
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

kropeck, teoretycznie tak powinno być, ale trudno na 100% powiedzieć. Ciekawe jak to wygląda jak chcesz kupić nowy licznik w ASO? Czy wkładają to co mają na półce, czy muszą zamawiać pod konkretny samochód?

Tak naprawdę to zamiast całych nowych kluczyków wystarczyła by wymiana samego transpondera w kluczyku. Przy zakupie całego kluczyka trzeba jeszcze brać pod uwagę możliwość zakodowania go w CE tak, żeby działały przyciski na pilocie.

Można by np. spróbować podjechać do jakiegoś zakładu dorabiającego kluczyki i spróbować zakodować jakiś ich "czysty" kluczyk.

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

kowal 2002, w kluczyku dwie rzeczy muszą pasować, żeby działały w samochodzie - jedna do immobilizer, żeby auto mogło odpalić, a drugie to częstotliwość nadawania, żeby przyciski działały i alarm reagował. Ta druga w 100% zależy od modułu komfortu, bo już to przerabiałem i opisałem w swojej fotorelacji o wymianie modułu komfortu.
                      Natomiast ta pierwsza to tylko domysł, ale podparty obserwacjami w necie. Dlatego uważam, że można w O2 wrzucić jakikolwiek licznik (z dowolnego rocznika) tylko trzeba mieć odpowiedni kluczyk. Nie widziałem kluczyka w środku (jeszcze, bo zaraz albo znajdę na necie, albo rozbiorę swój) ale jeśli są tam dwa "urządzenia" (dwie osobne elektroniki) to znaczy się, ze wystarczy znaleźć kapselek IMMO działający z odpowiednim licznikiem i .... WIO :-) Za pomocą VCDS'a można sprawdzić jaka jest w liczniku generacja IMMO.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Komentarz

• El Zygmunto
                        Elegance
                        • 2008
                        • 838

Zamieszczone przez kropeck
                        Dlatego uważam, że można w O2 wrzucić jakikolwiek licznik (z dowolnego rocznika) tylko trzeba mieć odpowiedni kluczyk.
                        kropeck, chyba nie do końca tak jest
                        ja po swapie nie mogłem zakodować swojego starego licznika, choć miałem do niego i PIN i oryginalny kluczyk
                        próbowałem i w zaprzyjaźnionym ASO, które bez problemu kodowało liczniki w autach z lat 2004-2006 (liczniki z tych samych roczników) i u innych magików
                        czy to nie jest tak, że zgodne muszą być 3 rzeczy: licznik, kluczyk i ECU?
                        zgodne czyli z tym samy rodzajem programowania?
                        Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• kropeck
                          RS
                          • 2009
                          • 2319
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BLF 1.6 FSI 115 KM

El Zygmunto, no jeśli faktycznie ECU bierze w tym jeszcze udział, to dupa zbita. Wtedy na 100% nie będę próbował już wymieniać u siebie licznika. Niestety nie mam u siebie ETKA, żeby sprawdzić, czy w moim aucie jest jakiś pasujący licznik z MAXIDOT'em.
                          Pozdrawiam,
                          Michał

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

W ETKA niewiele widać jeśli chodzi o liczniki. Dlatego właśnie zastanawiam się jak jest w ASO przy zamawianiu licznika. Czy mogą wsadzić dowolny nowy licznik i np. VAS po połączeniu się z serwerem VW ściągnie odpowiedni wsad pamięci do danego auta i przeprogramuje licznik, czy trzeba robić licznik pod zamówienie i programują go w VW jeszcze przed wysyłką.

Komentarz

• kropeck
                              RS
                              • 2009
                              • 2319
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BLF 1.6 FSI 115 KM

Dobra .... dopytam się w dwóch ASO :-)
                              Pozdrawiam,
                              Michał

Komentarz

• El Zygmunto
                                Elegance
                                • 2008
                                • 838

A maxpaynemm nie zakładał nowego licznika?
                                i ASO sobie nie poradziło
                                Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

• tomil
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2008
                                  • 1179

Kolejny głos w dyskusji: rozmawiałem z gościem z warsztatu specjalizującego się w VAG-ach- podobno jest tak, że jeśli przy ściąganiu kodu do IMMO system wykryje, że licznik pochodzi z kradzieży nie da rady ściągnąć tego kodu.

Podobno temat ogarniają w ASO w Jankach- dla zainteresowanych telefon do "magika" na PW- jeszcze nie byłem więc nie potwierdzę.
                                  It doesn't matter what we're losing
                                  It only matters what we're going to find!

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

tomil, to samo jest z radiami (kody PIN), tylko że jest wzywana od razu policja. I to działa tak (informacja z ASO), że w Poznaniu jest informacja, ze ASO takie i takie właśnie sprawdza pin do kradzionego radia i ktoś w Poznaniu natychmiast wzywa policję z danej miejscowości do salonu.
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Komentarz

• tomil
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1179

Zamieszczone przez kropeck
                                      tomil, to samo jest z radiami (kody PIN), tylko że jest wzywana od razu policja
                                      Podobno tak samo tutaj smutni Panowie przychodzą i zadają pytania.

Komentarz

• kropeck
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2319
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

I kolejny podobny przykład (sprzed dwóch tygodni). Kolega kupił webasto do Audi. Owo webasto po przeszczepie działa dobrze przez kilka godzin, potem dupa - trzeba go przeprogramować w ASO (chodzi o VIN pojazdu). No i kolega pojechał i czeka od dwóch tygodni na policję bo mu zapowiedzieli, że będą w ciągu miesiąca u niego.
                                        Pozdrawiam,
                                        Michał

Komentarz

• maxpaynemm
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1764
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tomil
                                          Podobno tak samo tutaj smutni Panowie przychodzą i zadają pytania.
                                          No to ja już mam 2 ASO za soba i narazie żaden miły Pan nie zadawał mi Pytań :szeroki_usmiech no ale cóż do 3 razy sztuka :diabelski_usmiech niedługo pora na ASO warszawskie

[ Dodano: Czw 28 Paź, 10 17:48 ]
                                          Podobno temat ogarniają w ASO w Jankach- dla zainteresowanych telefon do "magika" na PW- jeszcze nie byłem więc nie potwierdzę.
                                          tomil, ale co potrafią zakodować licznik??

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• tomil
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2008
                                            • 1179

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                            tomil, ale co potrafią zakodować licznik??
                                            Magik twierdzi że to bułka z bananem, masłem i małym piwem i że jeśli licznik nie jest kradziony i da się ściągnąć PIN- to 15 minut i po zawodach.

Komentarz

• maxpaynemm
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1764
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez tomil
                                              Magik twierdzi że to bułka z bananem, masłem i małym piwem i że jeśli licznik nie jest kradziony i da się ściągnąć PIN- to 15 minut i po zawodach.
                                              tomil, poproszę o jakieś namiary na priv... chciałbym się z nimi umówić jak najszybciej może by dali radę z moim licznikiem Pils

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Pablooo
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 151
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

maxpaynemm, też planuje zakup Maxi Dota, ale jak to wszystko czytam to mnie głowa zaczyna boleć. Jeśli chodzi o Emide to mógłbym tam podjechać w twoim imieniu, bo i samochód mój odpowiada chyba twojemu OII BXE 2008r. Tylko pozostaje kwestia dogadania szczegółów

Komentarz

• maxpaynemm
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1764
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam!
                                                  Dziś zakończyłem walkę z moim licznikiem z MAXI-DOT. Niestety po 3 próbach w ASO licznika nie udało się zakodować z moim autem Ostatni elektryk stwierdził, że albo jest brak kompatybilności immo albo licznik został zdjęty z taśmy produkcyjnej i nie zarejestrowany na serwerze VW i nie ma do niego PIN-u .

Dziś licznik pojechał na mazury do rozpaczonego mechanika któremu pękła szybka podczas wyciągania licznika w naprawianym blacharsko aucie - czyli został sprzedany za 400 PLN tylko dla szybki

No cóż kasa idzie na kierownicę MF a licznika będę szukał przy okazji i może znowu coś się trafi

Pozdrawiam :wink:

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Pablooo
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 151
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Ok. No to ja szukam dalej. Dziś byłem na giełdzie samochodowej w Gliwicach i nie znalazłem nic dla mnie. Była tylko jedna sztuka z 2006r. gdyby ktoś miał Maxi Dota z 2008 to piszcie.
                                                    PS. Wracając do wątku niekompatybilności z immo: Czy jeśli wymieniłbym Maxi Dota, stacyjkę kluczyk i centralkę z alarmu z jednego (innego) samochodu z innego rocznika, czy to zadziała??

[ Dodano: Wto 16 Lis, 10 08:49 ]
                                                    Wczoraj kupiłem Maxi Dota z 2008 r. Na czwartek jestem umówiony już w Emidzie w Rudzie Śląskiej na montaż :lol:

[ Dodano: Wto 16 Lis, 10 17:04 ]
                                                    Maxi Dot już dotarł. Nie mogę uwierzyć w tak ekspresowe usługi Poczty Polskiej. Wczoraj po południu wysłany a dziś już jest u mnie :lol:

Czwartek montaż :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...